ЧУДОВИЩНО : ШИВАШКА ФАБРИКА ЗАТВАРЯ ВРАТИ, ЗАЩОТО СЛУЖИТЕЛИТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ !

1
3382

Собственикът на най-голямото шивашко предприятие в Димитровград – фабрика Пролет с над 300 служители, може да прекрати своята дейност до края на април месец тази година, заяви Пламен Цонев след запитване на Dimitrovgrad.BGvesti.Net. Причината за евентуалното затваряне на фабриката е отказът на почти всички служители да се ваксинират срещу Коронавирус, предвид усложняващата се епидемиологична обстановка в страната и света.

По инициатива на собственика и РЗИ, днес се е провело допитване във фабриката за желанието на служителите да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Целта е била да се организират временни кабинети в предприятието, където служители и дори техните роднини да бъдат имунизирани срещу коварния вирус, като дори предприятието се ангажира да осигури бързи тестове за установяване на инфекция от грип и Коронавирус преди извършването на ваксинацията заяви Цонев. След допитването до целия персонал се оказва, че желаещите да се ваксинират са много малка част от работещите там. От около 300 души в производството, само около 20 души са пожелали да бъдат ваксинирани, заяви собственикът на фабриката. В същото време, всички работещи в администрацията – около 20 души, са заявили своето желание и готовност за ваксинация. Цонев каза, че е направил всичко възможно, за да може неговите служители да се ваксинират, като е водил и многократни разговори с отговорните институции, за да може да осигури тази възможност на персонала си.

По информация от служители обаче, им е бил поставен ултиматум, че за да останат да работят, ще трябва да се имунизират, но явно това не им е повлияло, тъй като са отхвърлили дадената им възможност. Цонев заяви, че няма да освобождава служители поради отказ от ваксинация, но тези, които не желаят да се ваксинират, ще започнат да покриват разходите за тестовете за Коронавирус, които се правят във фабриката регулярно, за да се осигури безопасна работна среда на персонала, след появата на заразен служител.

Собственикът на фабрика Пролет заяви, че от началото на коронакризата са отделили около 100 000 лева за превенция, като непрестанна дезинфекция и тестове за Коронавирус на персонала, след всеки положителен случай в предприятието. “Аз мисля за всички служители и правя всичко което ми е по силите, за да ги предпазя от зараза в работната им среда”, заяви той. “Всички трябва да разберат, че ваксинацията е единствения начин да се предпазим от епидемията и всички официални проучвания го потвърждават. Няма от какво да се притесняват хората да се ваксинират, всеки трябва да се консултира със своя лекар и той да му препоръча, как да постъпи спрямо здравословното му състояние, а няма лекар който ще каже, че не трябва да се ваксинирате, освен ако нямате здравословни противопоказания за това. Аз лично ще се ваксинирам веднага щом имам възможност за това, за да предпазя себе си и своите близки”, заяви Пламен Цонев. “Но в същото време не искам тези които отказват ваксинация, да се разболяват и да разпространяват заразата във фабриката, както и разходите за тестове и дезинфекция да са на гърба цялото предприятие, което се отразява на всички служители, ваксинирани и такива които не желаят да се ваксинират”, споделя още той.

В социалните мрежи все по често се среща информация за големи работодатели, които опитват да принудят своите служители да се ваксинират срещу Коронавирус, като биват заплашвани с освобождаване от работа, ако не го направят. Мнението на адвокати по казуса е че работодателя не може да налага такова изискване към работника, ако той не е съгласен и се аргументират:

Работниците и служителите полагат труд по трудово правоотношение, което се регулира от сключен между тях и работодателя им трудов договор. Ако внезапно работодателят добави нови изисквания за изпълнението на длъжност или определена работа като задължително ваксиниране, то това би означавало, че той иска да промени трудовия договор. По своя характер договорът е двустранно волеизявление на страните по него и не може да бъде променян едностранно.

Единствено и само със съгласието на работника или служителя може да се добавят клаузи и изисквания към длъжността и работата, която той вече изпълнява.

Работникът или служителят не може да бъде принуден да се ваксинира, не може да бъде уволнен на основание, че не е поискал да се ваксинира и не може да бъде възпрепятстван по какъвто и да е начин да изпълнява своята работа поради отказа му от ваксина. Правните норми и принципи за работниците и служителите се прилагат и за работещите като държавни служители на административно правоотношение.

В същото време доцент Кунчев заяви, че държавата е гарантирала, че ваксинацията ще бъде безплатна и доброволна. Но ако обаче работодател реши да бъде задължителна за неговите служители, това си е решение на работодателя, заявява Кунчев в началото на декември 2020 година.

ИЗТОЧНИК : haskovo.net

Какво желаете от НП Истината и само истината ?

Предложете вашият отговор

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 25

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

1 КОМЕНТАР

  1. По повод за шивачката фабрика в Димитров град,само едно ще кажа на работниците не на боклуците администрацията,СПРЕТЕ РАБОТАРА ЗА 2 СЕДМИЦИ ВСИЧКИ ЕДИННИ
    БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ,ТОЗ ПРИСТАК,БОКЛУК,НЯМА ПРАВО ДА ЗАДЪЛЖИ ХОРАТА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ КОЙ Е ТОЙ,КАКЪВ Е ТОЙ ЕДИН ШЕФ БОКЛУК НА ФАБРИКАТА СИ ТЛЙ ТРЯБВА РЪЦЕТЕ,КРАКАТА И АКО ТРЯБВА И ЗАДНИТЕ ЧАСТИ ДА ВИ ЦЕЛУВА А,НЕ ДА ВИ ЗАДЪЛЖАВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ МАЙНАТА МУ ЩЕ КАЖЕТЕ В ЕДИН ГЛАС, ДА А ВИДЕМ ОТ КАДЕ ЩЕ ВЗЕМЕ РАБОТНИЦИ НО,БЪДЕТЕ ЕДИННИ КОЙТО СЕ ОПИТВА ДА МУ ПРАВИ ЧЕТКИ НА ШЕФА ЗАОАЛЕТЕ МУ КЪЩАТА.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук