ЕКСКЛУЗИВНО : ИНСТАЛИРАТ ПЪРВАТА МЛАДЕЖКА МАСОНСКА ЛОЖА “ДЬО МОЛЕ” В БЪЛГАРИЯ !

0
447

На 5 юни от 16 ч., в хотел “Маринела” в София ще се състои официалната церемония по инсталиране на първата младежка ложа на Ордена “Дьо Моле Интернешънъл” в България.

Ритуалът ще е воден от Лучано Крители, президент на “Дьо Моле” – Италия и отговорник по разширението на “Дьо Моле Интернешънъл” в Европа и Великия магистър на “Дьо Моле Италия”, заедно с други сановници от тяхната обител.

Hĸлиaият мoйcтep нo Oбĸдинĸнoтo вĸлиao лeжo нo Бългopия Bиaeлoй Бeжилeв и cинът мy Πyмĸн Бeжилeв, aeйтe ĸ пъpвият бългopин, члĸн нo Opдĸнo “Дьe Keлĸ”. Копирано от https://m.24chasa.bg/novini/article/9848485 © www.24chasa.bg

Орденът “Дьо Моле” е младежка организация, създадена през 1919 г. Води началото си от Канзас Сити, Мисури, САЩ. Днес, 100 години по-късно, Орденът е широко разклонена международна организация – “Дьо Моле Интернешънъл” с поделения в много държави.

Великият майстор на Обединената велика ложа на България Николай Божилов и синът му Румен Божилов,
който е първият българин, член на Ордена “Дьо Моле” по света.

В Ордена членуват момчета и младежи на възраст между 13 и 21 години. Той е утвърдена международна организация за младежко лидерство.

Основателите му са избрали за патрон на Ордена Жак дьо Моле, последният Велик магистър на
духовно-рицарския Орден на тамплиерите, основан след Първия кръстоносен поход. Както е известно, Дьо Моле загива на кладата на 13 март 1314 г., след като орденът бива унищожен.

Орденът “Дьо Моле” се стреми да възпитава у членовете си извечните морални ценности на човечеството – стремеж към духовно усъвършенстване, синовна обич, другарство, взаимна подкрепа, толерантност, вярност, патриотизъм и др.

Без това да е задължително, Орденът се възприема и като преддверие към Ордена на Свободните зидари, по популярни като масони.

Освен ритуална работа, Орденът “Дьо Моле” организира стажантски и стипендиантски програми за настоящи и бивши членове, редица социални и доброволчески инициативи – екскурзии, спортни състезания, посещения и доброволчество в детски болници, извършва редица други общественополезни дейности.

Първата стъпка към привличане на Ордена “Дьо Моле” на българска земя е направена през декември 1919 г., когато Великият майстор на Обединената велика ложа на България Николай Божилов и синът му Румен присъстват в Рим на годишната Гала вечеря на Ордена “Дьо Моле”.

Поканата е от Лучано Грители, президент на Ордена “Дьо Моле Италия”, а Румен Божилов е първият българин, член на Ордена “Дьо Моле”.

След изпратено от Обединената велика ложа на България до Върховния съвет на “Дьо Моле Интернешънъл” писмо, изразяващо желание за създаване на първата Обител на “Дьо Моле” в България и получен положителен отговор, през декември М.Г. и февруари 2021 г., в него са приети още 27 млади българи ие извършена необходимата подготвителна работа.

Източник : 24chasa.bg

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 7

Засега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.


Какво желаете от НП Истината и само истината ?

Предложете вашият отговор

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук